Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

22.02.2023

Психологічна реабілітація військовослужбовців

На базі  ДУ «ТМО МВС України по Кіровоградській області» були заплановані та проведені 21.02.2023 комунікаційні заходи у вигляді корекційної роботи по психологічній реабілітації  військовослужбовців за допомогою естетотерапії та когнітивно-поведінкової терапії, аутогенного тренування та методик саморегуляції.

Психологічна реабілітація - це система медико-психологічних заходів, спрямованих на відновлення, корекцію або компенсацію порушених психічних функцій, станів, особистісного та соціального статусу людей, що отримали психічну травму. Вона також є невід'ємною складовою частиною загальної реабілітації.

Психологічна реабілітація є найважливішим елементом відновлення психічної рівноваги. Сутність її полягає у здійсненні різних впливів через психіку на військовослужбовця з урахуванням терапії, профілактики, гігієни.

За допомогою психологічних впливів стає можливим знизити рівень нервово-психічної напруженості, швидше відновити витрачену нервову енергію і, тим самим, зробити істотний вплив на прискорення процесів відновлення в інших органах і системах організму.

Цим відрізняється психологічний вплив від інших засобів реабілітації.

Основними цілями психологічної реабілітації є:

  • відновлення бойової і трудової здібності;
  • попередження інвалідності;
  • соціальна адаптація військовослужбовця.

До числа основних завдань психологічної реабілітації належать:

1. Встановлення характеру і ступеня важливості нервово-психологічних розладів, визначення індивідуально-особистісних особливостей реагування військовослужбовцям на отриману психічну травму і вироблення реабілітаційних заходів;

2. Зняття психоемоційного напруження, дратівливості і страху за допомогою застосування комплексних психотерапевтичних впливів;

3. Регуляція порушених функцій організму, корекція психофізіологічного стану методами психотерапевтичних впливів;

4. Формування оптимальної психологічної реакції на наслідки психічної травми, мобілізація особистості на подолання виниклих станів, виховання у військовослужбовців необхідних вольових якостей;

5. Формування в особового складу чітких уявлень про фактори ризику і усвідомленого ставлення до заходів щодо їх усунення;

6. Відновлення соціального статусу, адаптація людини до умов зовнішнього середовища за допомогою стимулювання соціальної активності військовослужбовця психологічними методами.

Ефективний реабілітаційний вплив на військовослужбовця дозволяє здійснювати психотерапія (тобто лікувальний вплив на людину психічними факторами).

До числа найбільш доступних для застосування в військовий практиці методів психологічного впливу на організм військовослужбовця, його психіку, відносяться: навіювання (аутогенне тренування), самонавіяння (саморегуляція), естетотерапіі, когнітивно-поведінкова психотерапія. Навіювання є ні що інше, як цілеспрямований психічний вплив, пасивно сприймається людиною без критичної оцінки. Найбільшого поширення набули такі форми навіювання, як самонавіяння (саморегуляція) і аутогенне тренування. Естетотерапія - лікування прекрасним, красивим. Включає в себе бібліотерапію – читання та обговорення книг. Бібліотерапія надає лікувальну дію на психіку людини за допомогою читання книг. Використання спеціально відібраного для читання матеріалу, як терапевтичного засобу, в психіатрії з метою вирішення особистих проблем за допомогою спрямованого читання. Основна мета цього впливу полягає в відволікання військовослужбовця від гостро пережитих ситуацій для досягнення заспокійливого ефекту, зняття нервово-емоційного напруження, нормалізації діяльності нервової та серцево-судинної системи. Для забезпечення дієвості естетотерапіі важливо з урахуванням смаків і станів військовослужбовців підбирати твори художньої літератури, книги з мистецтва, репродукції, радіо-, теле і кіно програми.

Когнітивно-поведінкова терапія передбачає використання методу ведення особистого щоденника для формулювання цілей, створення власної мотивації та адекватної оцінки власних знань, вмінь та навичок досягнення та постановки цілей, як важливої частини процесу психологічної реабілітації військовослужбовця.

Таким чином: психологічна реабілітація на базі нашого закладу є важливим складовим елементом діяльності нашого відділу, забезпечує підтримку необхідного стану боєздатності військовослужбовців нашої держави, сприяє попередженню інвалідності, дозволяє відновлювати психічну рівновагу, створює умови для адаптації воїнів, які отримали психічні травми.

(с) 2024

Запис до лікаря