Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

17.11.2020

Як подолати коронавірусну тривогу

Обмежте перегляд засобів масової інформації. Оскільки паніка виникає, коли люди завищують загрозу та недооцінюють свої здібності, спостереження за висвітленням новин, які неодноразово підкреслюють, як швидко поширюється коронавірус, є паливом для вогню тривоги.

Робіть усе, що ви можете, щоб захистити себе та свою сім’ю. Включаючи дотримання правил гігієни та соціальної дистанції. Така проста дія є протиотрутою до тривоги, і насправді люди багато можуть зробити, щоб захистити себе та свою родину.

Скажіть собі щось певне. Щоб протистояти невизначеності, яку породжує пандемія, нагадуйте собі про те, що є певним, яким би незначним воно не здавалося. Кажіть собі щось на кшталт: “Я впевнений, що сьогодні стою тут, все ще дихаю, і сонце світить”.

Беріть участь у соціальних ініціативах. Наприклад, можна допомагати вразливішим сусідам продовольчими продуктами чи просто залишатися вдома.

Постарайтеся зосередити увагу на тому, за що ви вдячні. Замість того, щоб маринуватися в турботах, що ви захворієте на коронавірус, ваше весілля буде скасовано, або ваші діти будуть поза школою до осені, зосередьтеся на тому, що ви цінуєте і за що ви вдячні.

Спробуйте дотримуватися розпорядку дня. Дотримання розпорядку дня є критично важливим — це те, на що ми можемо вплинути, а, отже, дозволяє нам відчувати контроль над ситуацією.

Харчуйтеся корисною їжею. Не паліть і займайтеся фізичними вправами, коли це можливо. Гарне харчування та достатня кількість фізичної активності корисні як для тіла, так і для розуму.

Частіше спілкуйтеся з рідними та друзями онлайн. Соціальна ізоляція може підживити депресію, отже, тільки через те, що ви фізично віддаляєтесь від інших людей, не треба припиняти всі соціальні контакти.

Поради, які можуть допомогти вийти зі стану стресу

  1. Антистресове дихання. Повільно виконуйте глибокий вдих через ніс;на висоті вдиху на мить затримайте дихання, після чого зробіть видих як можна повільніше. Це заспокійливе дихання. Воно полягає у відносному вкороченні вдиху, подовженні видиху і паузи після нього. Постарайтеся уявити собі, що з кожним глибоким вдихом і тривалим видихом Ви частково позбавляєтеся від стресового напруження.
  2. Хвилина релаксація. Розслабте куточки рота, зволожте губи. Розслабте плечі.
  3. Випийте води невеликими ковтками.
  4. Якщо є можливість, вийдіть з приміщення, пройдіться, ритмічно дихайте й обов’язково подовжуйте видих: два кроки – вдих, три кроки – видих, пауза.
  5. Увімкніть заспокійливу музику, ту, яку Ви любите, якщо є можливість.
  6. Поговоріть на яку-небудь абстрактну тему з будь-якою людиною, яка знаходиться поруч. Якщо ж поруч нікого немає, зателефонуйте друзям чи рідним. Це відволікаюча дія, яка здійснюється «тут і зараз» і покликана витіснити з вашої свідомості внутрішній діалог, наповнений стресом.

Як справлятися зі стресом людям, які перехворіли на СOVID-19 або знаходяться на самоізоляції:

Всесвітня організація охорони здоров’я розробила рекомендації для самостійної реабілітації після захворювань, пов’язаних з COVID-19. У документі, серед іншого, є інструкції про те, як справлятися зі стресом, тривожністю та депресією.

! Піклуйтеся про свої основні потреби:

  • Добре висипайтеся. Під час перебування у лікарні ви, найімовірніше, погано спали. Стрес також може впливати на сон. Намагайтеся повернутись до звичайного часу на сон та прокидання.
  • Достатнє та здорове харчування є важливим для вашого гарного самопочуття. Члени сім’ї/опікуни можуть допомогти в забезпеченні необхідними продуктами харчування.
  • Будьте фізично активними, адже це знижує стрес та ймовірність появи депресії. Безпечно збільшуйте фізичну активність, роблячи це поступово та маленькими кроками.

Догляд за собою

  • Підтримка соціальних зв’язків є важливою складовою психічного здоров’я та благополуччя. Розмова з іншими людьми може допомогти знизити рівень стресу.
  • Займайтесь діяльністю, що розслабляє і не викликає втому. Повільне дихання також допомагає знизити рівень стресу і є ще одним прикладом стратегії відпочинку.
  • Поступово підвищуйте   участь у щоденній діяльності. Робіть для цього все від вас залежне. Так зможете покращити свій настрій.

Поради людям, які перебувають на самоізоляції

Зміна звичного ритму життя може спричинити стрес. Щоб захистити себе і покращити емоційний стан, варто зайняти себе корисною діяльністю, якщо це дозволяє ваш фізичний стан.

  • Подбайте про наявність у будинку необхідних продуктів, води і ліків. Робіть закупівлі в онлайні або попросіть про допомогу інших людей.
  • Турбуйтеся про себе. Встановіть та дотримуйтеся режиму дня. Виконуйте регулярні фізичні вправи вдома. Збалансуйте своє харчування.
  • Організуйте приємні активності. Продумайте заняття, які вам подобаються, і які ви можете робити вдома, і присвячуйте їм час кожен день.
  • Обмежте споживання медіаконтенту. Якщо хочете отримати актуальну інформацію, варто звернутися до перевірених офіційних ресурсів.

(с) 2024

Запис до лікаря