Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

27.01.2020

Про ситуацію з поширення нового коронавірусу (nCoV) та заходи профілактики

Згідно повідомлень Міністерства охорони здоров’я та Центру громадського здоров’я України, станом на 20 січня у м. Ухань у Китаї та за межами країни офіційно зареєстровано 205 (448) лабораторно підтверджених випадків інфекційної хвороби, спричиненої новим коронавірусом (nCoV). Троє (17) людей померли від пневмонії, спричиненої цим вірусом. Інфікованими вважаються  вже 631 особа. Випадки захворювання були зареєстровані також у Таїланді, Японії, південній Кореї. Усі симптоми в осіб, які захворіли, з’явилися в період між 8 грудня 2019 року та 18 січня 2020 року. Джерелом інфекції стали найімовірніше тварини.

Центр громадського здоров’я МОЗ України як визначений національний координатор Міжнародних медико-санітарних правил офіційно повідомив, що санітарно-карантинні підрозділи будуть щодня разом з Прикордонною службою зустрічати літаки прямого авіасполучення з Китаєм. Такі заходи запроваджено в аеропорту “Бориспіль” вже з 21 січня. Прямого авіасполучення з містом Ухань, звідки поширилася інфекція, в України немає, водночас,  ризик занесення нового коронавірусу до європейських країн оцінюється як середній.

Міністерство охорони здоров’я нагадує про основні заходи профілактики, яких необхідно дотримуватися під час відвідування країн, де було зареєстровано випадки nCoV:

  • уникати близького контакту з людьми, що мають симптоми гострої респіраторної інфекції;
  • частіше мити руки з милом, особливо після безпосереднього контакту з хворими людьми або їхнім оточенням;
  • уникати тісного контакту з тваринами на фермах або у дикій природі;
  • люди із симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил поведінки під час кашлю та чхання (не підходити надто близько до співрозмовників, прикривати рота і носа одноразовими серветками, частіше мити руки, максимально обмежити контакти з іншими людьми).

Базуючись на наявних доказах та інформації, ВООЗ розробила перелік рекомендацій: у разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, необхідно дотримуватися таких правил:

  • уникати контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;
  • мити руки з милом після торкання тварин або продуктів тваринного походження;
  • уникати будь-якого контакту з безхатніми тваринами, що можливо проживають на території зооринку;
  • не торкайтися очей, носа та рота брудними руками;
  • уникати контакту з потенційно зараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на ґрунті або частинах предметів магазину або зооринку;
  • уникати споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м’ясо, м’ясні субпродукти,  молоко  та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів.

Симптоми захворювання новим коронавірусом (nCoV)  є типовими, як для застудних хвороб, схожі на грип: раптове підвищення температури тіла більше 38ºС, біль у горлі, головний біль, кашель, утруднене дихання, біль у м’язах, інколи може бути блювота, діарея. Специфічних ліків від коронавірусу людство немає. Лікування відбувається симптоматично – допомагають організму, щоб він сам впорався, підключивши свою імунну систему, захистився і одужав.

Усім, хто нещодавно відвідував Китай, або мав контакт із людьми з регіонів, де зареєстровані випадки зараження, при перших симптомах (кашель, головний біль, температура)  необхідно відразу звертатися до лікаря в лікарню (з поліклінікою) ДУ «ТМО МВС України по Кіровоградській області»,за адресою: вул. Волкова, 3 м.Кропивницький, телефон 55-70-66 (реєстратура). Обов’язково треба повідомити про те, що ви були у зонах ураження вірусом, або мали контакт з ймовірними його носіями. Період медичного спостереження за контактними особами становить 14 днів.

Не займайтесь самолікуванням! Пам’ятайте, що Ваше здоров’я у Ваших руках!

(с) 2024

Запис до лікаря