Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

17.12.2019

Як впливає пальмова олія на здоров’я

У доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я (лютий 2019 року) офіційно визначено, що вживання в їжу пальмової олії веде до ожиріння і розвитку хронічних захворювань, а її виробництво завдає непоправної шкоди природі. Медики ВООЗ вказують на зв’язок між збільшенням споживання пальмової олії в 23 країнах світу і підвищенням там рівня смертності від ішемічної хвороби серця.

https://www.who.int/bulletin/volumes/97/2/18-220434.pdf

А саму індустрію з виробництва і продажу пальмової олії ВООЗ порівнює з тютюновим та алкогольним  виробництвом. Однак «пальмові лобісти» намагаються довести нешкідливість продукту.

В чому ж шкода від пальмової олії?

У виробництві продуктів харчування при високих температурах (вище 200 градусів),  рафінації і смаженні рослинних олій і жирів утворюються шкідливі речовини – гліціділові ефіри.

Дослідження, проведені Європейським агентством з безпеки продуктів харчування EFSA і Об’єднаним експертним комітетом ООН ВООЗ з харчових добавок JECFA підтвердили, що гліціділові ефіри відносяться до групи генотоксичних канцерогенів.

Гліціділові ефіри:

– діють канцерогенно на органи шлунково-кишкового тракту, печінку, шкіру, молочні залози, статеві органи, щитоподібну залозу, нирки і легені;

– є однією з причин народження дітей з генетичними захворюваннями.

Критично небезпечний рівень гліціділових ефірів виявлено в технічній пальмовій олії.

З березня 2018 року в Євросоюзі набули чинності вимоги до якості харчової продукції, які забороняють використовувати шкідливі рослинні олії, в тому числі  і пальмову.  В багатьох країнах нормативи по гліціділовим ефірам жирних кислот досі не встановлені, що дозволяє використовувати  їх у виробництві продуктів харчування.

Виявляється, що у багато продуктів містять велику кількість гліціділових ефірів. Починаючи з картоплі фрі, смажених пончиків, копченостей та закінчуючи, здавалося б, «нешкідливими» хлібом, тостом і локшиною. За оцінкою європейських вчених  найвища концентрація шкідливих речовин знаходиться в снеках, наприклад, в солоних крекерах.

Слідкуйте за тим, що їсте!

(с) 2024

Запис до лікаря