17.12.2019
У доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я (лютий 2019 року) офіційно визначено, що вживання в їжу пальмової олії веде до ожиріння і розвитку хронічних захворювань, а її виробництво завдає непоправної шкоди природі. Медики ВООЗ вказують на зв’язок між збільшенням споживання пальмової олії в 23 країнах світу і підвищенням там рівня смертності від ішемічної хвороби серця.
https://www.who.int/bulletin/volumes/97/2/18-220434.pdf
А саму індустрію з виробництва і продажу пальмової олії ВООЗ порівнює з тютюновим та алкогольним виробництвом. Однак «пальмові лобісти» намагаються довести нешкідливість продукту.
В чому ж шкода від пальмової олії?
У виробництві продуктів харчування при високих температурах (вище 200 градусів), рафінації і смаженні рослинних олій і жирів утворюються шкідливі речовини – гліціділові ефіри.
Дослідження, проведені Європейським агентством з безпеки продуктів харчування EFSA і Об’єднаним експертним комітетом ООН ВООЗ з харчових добавок JECFA підтвердили, що гліціділові ефіри відносяться до групи генотоксичних канцерогенів.
Гліціділові ефіри:
– діють канцерогенно на органи шлунково-кишкового тракту, печінку, шкіру, молочні залози, статеві органи, щитоподібну залозу, нирки і легені;
– є однією з причин народження дітей з генетичними захворюваннями.
Критично небезпечний рівень гліціділових ефірів виявлено в технічній пальмовій олії.
З березня 2018 року в Євросоюзі набули чинності вимоги до якості харчової продукції, які забороняють використовувати шкідливі рослинні олії, в тому числі і пальмову. В багатьох країнах нормативи по гліціділовим ефірам жирних кислот досі не встановлені, що дозволяє використовувати їх у виробництві продуктів харчування.
Виявляється, що у багато продуктів містять велику кількість гліціділових ефірів. Починаючи з картоплі фрі, смажених пончиків, копченостей та закінчуючи, здавалося б, «нешкідливими» хлібом, тостом і локшиною. За оцінкою європейських вчених найвища концентрація шкідливих речовин знаходиться в снеках, наприклад, в солоних крекерах.
Слідкуйте за тим, що їсте!
(с) 2024