Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

21.11.2019

Пам’ятка! Що потрібно знати про грип

Центр превентивної медицини ДУ «ТМО МВС України по Кіровоградській області» інформує, що серед інфекційних захворювань, які офіційно реєструються в Україні, грип та ГРВІ в загальній сукупності становлять понад 90%. Щороку практично кожний шостий мешканець України хворіє на ГРВІ та грип. Збудником грипу є вірус не стійкий у зовнішньому середовищі, який  за декілька хвилин гине на свіжому повітрі, при кип’ятінні, майже миттєво від дезінфекційних засобів.

За даними МОЗ України за минулий тиждень (11–17.11.2019) на ГРВІ захворіли 150 832 особи, із них 67,3%  діти. Інтенсивний показник захворюваності становить 394,4 на 100 тисяч населення, що на 17,3% менше епідемічного порогу по Україні. Зареєстровано 4 випадки грипоподібного захворювання та 41 випадок тяжкої гострої респіраторної інфекції. У країні зафіксовано спорадичне географічне поширення грипу.За звітний тиждень не зареєстровано жодного летального випадку внаслідок грипу.

Грип – гостре інфекційне захворювання, джерелом інфекції  є хвора людина. Особливо заразна інфікована людина при грипі в розпал хвороби, в гарячковому стані. Період зараження продовжується в середньому 4-7 днів. Передача інфекції відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом, але актуальним залишається і контактний шлях.

Симптоми захворювання: раптове підвищення температури тіла більше 38ºС, біль у горлі, головний біль, кашель, утруднене дихання, біль у м’язах, інколи може бути блювота, діарея.

Як попередити захворювання на грип:
– уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
– обмежити відвідини місць великого скупчення людей;
– постійно провітрювати приміщення та проводити вологе прибирання;
– намагатися не торкатися очей, носа або рота, оскільки вони є можливими «воротами» проникнення збудника;
– уникати обіймів, поцілунків і рукостискання;
– прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно утилізувати;
– якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів;
– необхідно часто мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни;
– відмова від шкідливих звичок, загартування організму, раціональне харчування.

Основним захистом проти грипу та попередження ускладнень при розвитку захворювання є проведення щеплення проти грипу.
Отримати консультацію щодо вакцинації та провести щеплення проти грипу можна в лікарні (з поліклінікою) ДУ «ТМО МВС України по Кіровоградській області», за адресою:   вул. Волкова, 3,  м. Кропивницький, телефон 55-70-66 (реєстратура)

При появі симптомів грипу необхідно обов’язково звернутися до лікаря!

Не займайтесь самолікуванням!

Пам’ятайте, що Ваше здоров’я у Ваших руках!

(с) 2024

Запис до лікаря