Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

22.12.2023

Обережно - кір!

Захворюваність населення по Україні за 11 місяців 2023 року становить 0,134 на 100 тис. населення (55 випадків), в порівнянні за аналогічний період 2022 року відповідно - 0,022 на 100 тис. населення (9 випадків).

Кір - небезпечне та заразне захворювання, що викликається вірусом, який нестійкий у навколишньому середовищі.

Єдине джерело інфекції - це хвора людина, яка заразна для оточуючих з останніх днів інкубаційного періоду до 4-го дня від моменту висипань.

 Механізм передачі інфекції - повітряно-крапельний. Зараження відбувається через вдихання з повітря найдрібніших крапель (аерозолю) слизу, що містять віруси, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворої на кір людини.

Симптоми:

  • гарячка (висока температура до 40°C);
  • макулопапульозна висипка (червоні плями та папули неправильної форми);
  • кашель;
  • гострий риніт (нежить);
  • кон’юнктивіт (запалення слизової оболонки ока)

Сприйнятливість до інфекції надзвичайно висока: захворіти можна в будь-якому віці, якщо зустріч з вірусом сталася уперше та не має імунітету. Основним методом профілактики кору є вакцинація.

Оскільки до груп професійного ризику відносяться військові та поліцейські, звертаємо увагу та насторогу на колективи Національної поліції України,  військові частини та внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України, також курсантів військових навчальних закладів.

У разі появи подібних симптомів не займайтеся самолікуванням та відразу звертайтеся за кваліфікованою медичною допомогою.

(с) 2024

Запис до лікаря