Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

15.11.2023

Що таке емоційна стійкість та як її розвинути

Емоційно стійка людина усвідомлює свої думки, емоції та внутрішні можливості. Думає, перш ніж реагувати. Терпляча, розуміюча і готова адаптуватися. Має високий рівень прийняття та прощення. Зосереджена на пошуку рішень. Виражає свої емоції соціально прийнятним способом. Не стримує негативних емоцій, але виражає їх адекватно. Вміє створювати та підтримувати довгострокові відносини. Не соромиться просити допомоги, коли вона найбільше потрібна. Вірить у вирішення конфліктів шляхом переговорів. Емоційну стійкість можна розвинути за допомогою формування відповідних знань, мотивації та належної підготовки. Незалежно від того, чи маєте ви справу з негараздами на роботі, чи переживаєте складний період у особистих стосунках, з емоційною стійкістю ви не тільки зможете ефективно впоратися з ситуацією, але й захистити себе від емоційного спустошення. Під впливом стресових факторів ми втрачаємо емоційну стійкість. Ми стаємо більш чутливими, вразливими та емоційно неврівноваженими. Іноді навіть невелика зміна планів може привести нас у стан тривоги чи паніки. Стійкі люди можуть впоратися з будь-якою стресовою ситуацією, не втрачаючи позитиву та впевненості. Вони, швидше за все, винесуть уроки з травматичних подій, а не будуть уражені ними.

        Щоб знайти ідеальний баланс у житті, ми можемо дотримуватися щоденного режиму; записувати свої завдання на день і діяти відповідно до плану; скласти список пріоритетів і подивитися, яке місце в ньому займають наші діти, партнери, робота, батьки, турбота про себе та соціальне життя. Час від часу вступайте в активне спілкування з вашим партнером, щоб обговорити життєві труднощі та протистояти проблемам, а не уникати їх.

Прості способи розвитку стійкості

Будьте наполегливими; замініть негативні думки позитивними; дотримуйтеся здорового способу життя; спілкуйтеся частіше; розслабтеся і дихайте; починайте медитуйте; практикуйте глибоке дихання, коли відчуваєте вигорання; цінуйте природу; знайдіть хобі; проводьте час, займаючись тим, що вам подобається; інвестуйте в корисне читання, наприклад, книги самодопомоги про позитивне мислення; будьте вдячні за дрібниці, які змушують вас посміхатися; приділяйте трохи часу собі.

Розвиток емоційної стійкості дає позитивні результати. Тож давайте пообіцяємо приймати себе, прощати, самовиражатися і працювати над тим, щоб «побудувати себе зі злетів і падінь власного життя».

Спектр емоцій, які ми переживаємо, різноманітний. Незалежно від того, чи вони позитивні чи негативні – відчувати їх всі є нормою, адже ми реагуємо на ситуації, у яких перебуваємо. Коли наша психіка емоційно стійка, вона допомагає усвідомлювати свої емоції, не приховувати їх і не замінювати іншими.

Як розвинути емоційну стійкість. Вправи

Ось кілька вправ, які допоможуть вам розвинути емоційну  стійкість в повсякденному житті. Незалежно від того, боретеся ви зі стресом чи ні, ці прості щоденні дії є корисними інструментами для зміцнення вашої стійкості.

Вправа 1 «Стійкість завдяки силі позитиву». Виділіть кілька хвилин, щоб перерахувати будь-які 5 думок, які зараз турбують вас. Запишіть їх на аркуші паперу або в блокнот свого електронного пристрою. Поруч із стовпцем, де ви перерахували негативні думки, спробуйте замінити негативні думки на позитивні.

Вправа 2 «Стійкість через вдячність». Вдячність є однією з найпотужніших емоцій, які ми здатні розвинути. Коли ми навчимося цінувати те, що маємо, замість того, щоб скаржитися і наголошувати на тому, чого у нас немає або про те, що ми втратили, ми вже станемо більш стійкими, ніж раніше. Ми можемо вести щоденник подяки, в якому записуватимемо все, за що ми вдячні, навіть під час стресу. Його заповнення буде нагадуванням про все хороше в нашому житті.

Вправа 3 «Будильник». Поставте будильник, який буде спрацьовувати кожну годину чи півтори. Коли він задзвонить, зверніть увагу на те, у якому стані ви перебуваєте, що з вами відбувається, яку емоцію проживаєте, чи відчуваєте своє тіло. Це дає можливість усвідомлювати ваш емоційний стан. А коли ви це усвідомлюєте, то знаєте, що з цим можна зробити: прорефлексувати відчуття чи певним чином відреагувати на якусь ситуацію.

      Емоційну стійкість можна розвинути самостійно. Але якщо ви відчуваєте, що вам потрібна додаткова підтримка, розгляньте можливість звернутися до психолога або кваліфікованого фахівця, який допоможе вам у розвитку емоційної стійкості.

      Пам'ятайте? Інколи важливо отримати зовнішню підтримку для досягнення психологічного благополуччя та емоційного здоров'я.

(с) 2024

Запис до лікаря