Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

01.11.2023

Жіноча сила. Як пережити втрату чоловіка

Психологи Центру ПД та ППВ надають психологічну допомогу та підтримку жінкам, які втратили чоловіка на війні.

Тема, яку ми висвітлюємо стосується важкого життєвого випробування жінок, які втратили своїх чоловіків на війні. Вона розглядає психологічні та емоційні аспекти, які супроводжують втрату, а також способи подолання болю та відновлення життя після неї. Тема також акцентує на силі та внутрішньому розвитку жінок, які пережили цю важку долю  та можливостях для їхнього  майбутнього, включаючи підтримку та ресурси, доступні для них.

Важливо відзначити, що переживання втрати може викликати різні емоції, такі як горе, сум, розлючення і страх. Жінки, які опинилися в цій складній ситуації, можуть шукати підтримку у своїй родині, друзях, групах підтримки чи фахівцях у галузі психології та психотерапії.

Деякі жінки виявляють неймовірну силу, стаючи прикладом витривалості та сміливості для інших.

Нижче декілька порад для жінок, як допомогти собі пережити біль втрати:

  • Дозвольте собі відчувати емоції. Не приховуйте свої почуття. Плакати, гніватися, сумувати – це нормально. Важливо дозволити собі пережити ці почуття.
  • Знайдіть підтримку, розмовляйте з родиною, друзями , зверніться за професійною допомогою. Проте іноді у вас може виникнути бажання побути на самоті, це нормально.
  • Приєднайтеся до групи підтримки для родин військовослужбовців. Це може допомогти вам знайти людей, які розуміють вашу ситуацію.
  • Зберігайте спогади, важливо берегти пам'ять про близьку людину. Збереження фотографій, предметів , зошит де ви фіксуєте свої спогади про вашого чоловіка, може бути важливим для процесу жалоби.
  • Зосередьтесь на самопідтримці: піклуючись про своє  фізичне  і психологічне здоров'я, ви зможете краще впоратися зі стресом і горем. Регулярна фізична активність, збалансоване харчування і належний сон допоможуть вам в цьому.
  • Визначте нові цілі: Постановка нових цілей і планування майбутнього може стати силою, яка допоможе вам рухатися вперед.
  • Допомагайте іншим: Волонтерство або надання допомоги іншим може дати вам відчуття, що ви робите позитивний внесок у світ.
  • Не поспішайте з прийняттям рішень: Важливо дати собі час на переживання горя та відновлення перед тим, як приймати важливі життєві рішення.

Пам'ятайте, що кожна людина переживає втрату по-своєму, і немає однозначних правил. Важливо слухати свої власні потреби та шукати допомогу, коли це потрібно.

(с) 2024

Запис до лікаря