Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

11.10.2023

Поради практичних психологів сім’ям військовослужбовців

Військовослужбовець під час війни відчуває фізичний, емоційний і соціальний стрес, що може призводити до психічних травм, а в подальшому до прояву специфічних реакцій, які порушують повсякденну життєдіяльність і процеси адаптації. Ветеранам важко взаємодіяти з оточуючими. Однією з причин того є їхня невисока активність у вирішенні власних життєво важливих проблем і питань сімейного життя зокрема. Труднощі післявоєнної адаптації чоловіків в значній мірі лягають на плечі дружин демобілізованих, додають навантажень до їхніх турбот, ускладнюють емоційне і фізичне самопочуття жінок.

Практичними психологами ДУ «ТМО МВС України по Кіровоградській області» розроблені рекомендації сім’ям, які допоможуть ветерану скоріше адаптуватись до післявоєнного життя.

1. Дружині військовослужбовця важливо розуміти і враховувати, що чоловік повертається з фронту з новим унікальним досвідом – війна суттєво змінює людину. Він стає іншим, і це може викликати певне напруження в сім’ях.

2. Важливо проявити увагу і терпіння до проблем чоловіка, які часто виникають після пережитого бойового стресу: підвищена дратівливість; тривалий депресивний стан; відчуження; виснаження тощо. Необхідно допомогти ветерану впоратися з цими тимчасовими станами.

3. Рекомендується уважно й зацікавлено слухати те, що чоловікові довелося пережити, що його бентежить, якщо в нього є потреба виговоритися. Чоловік має відчувати, що поруч із ним рідна людина, якій він не байдужий.

4. Разом із цим досить часто військові не хочуть розповідати рідним про те, з чим вони зіткнулися на війні, що пережили. Вони бояться їх налякати, оскільки впевнені, що близьким дуже важко буде таке чути. Так чоловіки бережуть своїх рідних, можливо, підсвідомо намагаючись не зруйнувати ресурсний стан, дають їм можливість залишатися здатними на підтримку, забезпечувати сприятливу атмосферу в сім’ї.

5. Іноді родичі запитують психологів про те, як краще поводитися, розпитувати про війну чи ні. Зауважимо: якщо боєць хоче поділитися, то дуже важливо вислухати все, що він хоче розповісти. Якщо він нічого не говорить, то важливо, щоб він знав, що ви його почуєте, якщо в нього з’явиться така потреба.

6. Щоб чоловік швидше адаптувався, його потрібно залучати до звичного повсякденного життя, підтримувати бажання щось зробити для сім’ї. «Він повинен розуміти, що потрібен тут і не є тягарем. Інакше у свідомості військовослужбовців з’являється «розлом» – там він герой, а тут дружина робить все сама, щоб він начебто відпочив».

7. Жінці бажано в моменти довірливого спілкування розповісти чоловікові, як жила родина без нього, що відбувалося, з якими проблемами вони стикалися, як їх вирішували. У чоловіка має відновитися реальна картина життєвих подій його рідних, щоб він знову відчув свою необхідність і затребуваність саме в сім’ї, а не тільки на фронті.

8. Важливо визнавати і враховувати факт, що за час розлуки подружжя змінилося. Необхідний час, щоб знову звикнути одне до одного, налаштувати повсякденне спілкування і взаємодію. Подружжя має вибудовувати стосунки фактично спочатку. Основа відновлення – розуміння і терпіння. Не варто нехтувати створенням сприятливої інтимної обстановки.

Після війни важливо правильно підтримати ветеранів та їх родину! Тож, за необхідності, звертайтеся до психологів центру ПД та ППВ за телефоном +380505394699 (реєстратура).

Пам'ятайте, ваша любов і підтримка - найкращий вклад у швидку адаптацію вашого героя. Разом ми сильні!

(с) 2024

Запис до лікаря