Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

20.09.2023

Психосоматичні прояви тривоги у військовослужбовців

Страх і тривога є невід'ємною частиною нашого життя. Вони можуть виникати як відповідь на стресові ситуації, але коли ці емоції стають надмірними і тривалими, вони можуть впливати на наше фізичне здоров'я. Цей взаємозв'язок між психічним та фізичним станом називається психосоматикою. Постійне напруження нервової системи призводить до виникнення хвороб, пов'язаних зі стресом (соматичних і психічних).  

Психологи та Психіатри Центру ПД та ППВ надають психологічну, психіатричну, психопрофілактичну та психокорекційну допомогу військовим, які знаходяться на лікуванні в ДУ «ТМО МВС України по Кіровоградській області».

Психосоматичні прояви тривоги у військових можуть бути особливо серйозними через стресові ситуації та високий ризик для фізичного та психічного здоров'я.

Соматичні порушення можуть бути масками  соматичних симптомів тривоги, а саме: прискоренням частоти серцевих скорочень, пітливістю, задухою, нудотою, закладеністю горла, постійною втомою і відчуттям слабкості, головною біллю, м'язовою напругою, проблеми зі сном, включаючи неспокійний сон або безсоння і навпаки – соматичні прояви тривоги маскують соматичну патологію, що утруднює їх ранню діагностику. Важливим діагностичним критерієм тривожних станів на відміну від соматичних є яскравіше виражені психічні та поведінкові порушення, які називають «Масками тривоги». Для об'єктивізації та стандартизації оцінки психічного стану пацієнта використовують різноманітні методики, тести й опитувальники. Застосування додатково проведених методик дозволяє оптимізувати діагностику, лікувальну тактику та оцінку динаміки психічного стану пацієнта.

Стратегії для подолання тривоги:

Дихання та релаксація – практикуйте глибоке дихання і методи релаксації.

Фізична активність – регулярна фізична активність може допомогти вивільнити ендорфіни та зменшити тривожність.

Сон – дотримуйтесь регулярного режиму сну та створюйте комфортну атмосферу для сну.

Психотерапія – зверніться до психотерапевта або психіатра для професійної психологічної підтримки та лікування.

 Медикаментозна терапія -  у деяких випадках може бути показане призначення лікарем медикаментозних засобів для контролю тривожності.

Важливо звертати увагу на своє емоційне здоров'я та використовувати стратегії для подолання тривоги. Звертайте увагу на свої емоції, навчайтесь розуміти їх та шукайте підтримки у професійних фахівців для вирішення проблеми.

(с) 2024

Запис до лікаря