Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

17.01.2023

Поради рідним, як поводити себе з військовими, які повернулися з війни

Досвід війни змінив нас. Змінився погляд на себе, на стосунки з оточуючими. Такі зміни бувають дуже швидкими, що змушує нас відчувати тривогу. Тому терпіння, повага, чуйне ставлення до ближнього сприяють загоєнню душевних ран. Не варто очікувати від людини, яка побувала в зоні бойових дій, що вона ділитиметься з вами емоціями чи обговорюватиме пережиті події. 

Військовий, який повернувся з фронту може цього просто не потребувати, може не хотіти обговорювати це саме з вами. Це може відбуватися з різних причин – неготовність узагалі торкатися «болючих тем», небажання вносити війну в мирне життя, а також прагнення захистити вас від того, крізь що він пройшов. Іноді відкритися комусь чужому легше, ніж близьким.

За потреби людина може звернутися до спеціаліста – таке рішення має бути індивідуальним, а не через прохання.

Досить часто побратими стають ближчими для військовослужбовців, ніж родина. Поставтеся до цього з розумінням. Пройдений важкий шлях було розділено з іншими, вони вижили разом, у них є спільний досвід, історії та жарти. Бойовий товариш може стати тим, із ким пов’язане життя, хто розуміє й підтримує, хто здатний розділити переживання та зрозуміти без слів. Часто така взаємна підтримка дає змогу легше адаптуватися  до умов, що змінилися.

Порадійте життю й самі – щоб військовий не відчував, що його можливо непростий стан впливає на інших. Не варто зупиняти своє життя – військові   воюють за те, щоб країна жила. Дивно буде також, якщо робити вигляд, ніби нічого не сталося, й не обговорювати тему війни. Від цього бойові дії не припиняться. Радше робити щось задля перемоги на своєму місці – те, що приносить користь, дає змогу знаходити сенс і адаптуватися до нових умов.

Фрази, які НЕ мають звучати: «Я тебе розумію», «Ох ти ж бідненький!», «Ти мусиш…», «Ти повинен…», «Усе буде гаразд».

Вони не працюють. Ми не знаємо, що саме людина пережила, як вона це зробила, що з нею зараз. Ми не можемо пообіцяти, що в світі зникне зло й стане безпечно жити. 

Найголовніші фрази в цей момент: «Я поруч», «Ти не сам».

І справді – залишатись разом і долати життєві труднощі спільно є надзвичайно цінним під час війни.

Всі переживання та реакції є нормальними в ненормальній ситуації війни. Після переживання травматичних подій людина не повертається швидко до звичайного життя, потрібно дати їй час для відновлення.

Для кожної людини першочерговим є забезпечення її базових потреб. Потурбуйтеся про це - створіть можливість поїсти, виспатися, помитися. Проте бажання нагодувати чимось смачним не має перетворюватися на насильство. Змушувати щось робити - теж не найкраща ідея. Коли людина переживає сильні емоції, організм витрачає багато енергії, а тому потребує тривалішого відновлення. Якщо в людини з’являються нові здорові звички, їх варто підтримати. Це може стати не лише фізичним, а й психологічним ресурсом.

Війна змінила життя всіх нас, але різною мірою. Нове часто сприймається вороже. Тому перед тим, як щось змінювати, спитайте іншого, чи готовий він до цього.

(с) 2024

Запис до лікаря