Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

11.01.2023

Проведена психокорекційна роботі з військовослужбовцями та поліцейськими з використанням проективної методики

Практичними психологами центру ПД та ППВ проведений комунікаційний захід "Діагностична, профілактична та психокорекційна робота з військовослужбовцями НГУ, ЗСУ та поліцейськими з використанням проективної методики".

Однією з характерних особливостей соціальної взаємодії військовослужбовців у сучасному суспільстві є підвищена конфліктність та агресивність. Це пов’язано з впливом цілої низки факторів, які ускладнюють життєдіяльність і є джерелом роздратування та психологічної напруги.

Специфічна діяльність військовослужбовців полягає в тому, що є ситуації, непередбачувані події, які пов’язані з високою відповідальністю, необхідністю спілкуватися з різними людьми, фізичними і психічними навантаженнями. Ця діяльність  потребує рішучих дій, змоги піти на великий ризик. При цьому агресивність, що з’являється в особового складу в цих умовах, може проявлятися як у формі наполегливості, впертості, так і у формі ворожості і ненависті, що впливає на емоційний розвиток, формування особистості і поведінку військовослужбовців.

Для ефективного виконання рішень під час проходження служби необхідно забезпечити такий рівень сформованості всіх якостей військового, щоб він був здатний успішно виконувати поставлені завдання в будь-яких ситуаціях. Потрібно забезпечити достатній рівень учаснику бойових дій психічної стійкості. Якщо не створювати такі умови, то це може викликати у військових: агресію, поганий настрій, слабкість, емоційну неврівноваженість, невпевненість у собі, замкненість. Як наслідок високий ступінь напруги, призводить до активної чи пасивної агресивної поведінки.

Агресивна поведінка безпосередньо залежить від рівня самооцінки. Чим більше неадекватний рівень самооцінки (неадекватно занижений або неадекватно завищений), тим вищими є показники загальної агресії і її складників.

У роботі психологів для діагностики агресивної поведінки використовуються проективні методики. Використання тестової методики, може бути продуктивним не лише при діагностиці агресивності, а й в деяких інших випадках.

Своєчасне проведення діагностики, профілактики та психокорекції агресивної поведінки, що зумовлена стресовими подіями, які зараз переживають військові, є надзвичайно актуальною.

Таким чином, від якості психологічної допомоги буде залежати не тільки відновлення боєздатності військовослужбовців, але і соціальне самопочуття особового складу, членів їх сімей, рівень морально – психологічного стану, профілактика агресивної поведінки, що у більшості випадків є наслідком професійного стресу та ПТСР.

(с) 2024

Запис до лікаря