Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

25.02.2020

Вітряна віспа: шляхи передачі, симптоми та профілактика

Центр превентивної медицини ДУ «Територіальне  медичне об’єднання МВС України по Кіровоградській області» інформує, що протягом  2019 року були зареєстровані випадки захворювання на вітряну віспу: 16 випадків, із них серед дітей – 11, у 2018 році -30 випадків, із них 11 серед дітей, в т.ч. мав місце випадок групового захворювання військовослужбовців строкової служби, де захворіло 16 чоловік. Спочатку  поточного року реєструвалися поодинокі випадки вітряної віспи  серед військовослужбовців та дітей. З метою попередження захворювань на вітряну віспу  серед дітей і дорослих, які  відповідно до законодавства  мають право на медичне обслуговування в закладах охорони здоров’я МВС, пропонуємо уважно ознайомитись з інформацією щодо вітряної віспи шляхів передачі та її профілактики. 

Вітряна віспа: шляхи передачі та профілактика

Вітрянка, або вітряна віспа, – дуже заразне захворювання, яке викликається вірусом герпесу типу варіцелла-зостер. Людина, яка раніше не хворіла на вітрянку і не має щеплення, при контакті з хворим заражається з імовірністю 90-100%. Більшість людей встигає перенести хворобу в дитинстві. Коли перше зараження відбувається у дорослого, захворювання переноситься важче. Якщо ви або ваші діти не хворіли на вітрянку, слід знати, як передається вітрянка, які існують шляхи зараження та заходи профілактики.

Шляхи передачі

Вірус вітряної віспи передається від хворого до здорового. Існує три способи передачі вітрянки:

  1. повітряно-крапельний,
  2. контактний,
  3. внутрішньоутробний.

Повітряно-крапельний шлях – найпоширеніший. Вітрянка передається під час чхання і кашлю. При цьому людина може не здогадуватись про те, що вона носій збудника.

Контактний шлях – це передача вірусу при зіткненні з вмістом пухирців висипки. Рідина, яка наповнює папули, що містить вірус у високій концентрації. Коли хворий розчісує шкіру, той потрапляє під нігті, поширюється по тілу, передається при рукостисканні.

Внутрішньоутробний шлях – зараження плода при вагітності від прищепленої матері, яка не хворіла на вітрянку раніше. Первинне інфікування на ранніх термінах гестації може викликати відхилення у розвитку плоду. При зараженні після 12-го тижня розвивається вроджена вітрянка, яку дитина важко переносить.

Де можна заразитися

Вітрянка передається між дітьми в дитячих садках і школах, між дорослими в скупчених колективах. Вона здатна поширюватися від дітей до дорослих і назад.

Вірус вітрянки може передаватися на вулиці. Потрапляючи в зовнішнє середовище при чханні і кашлі, він поширюється з біологічними рідинами на відстань до 20 метрів. Але збудник нестійкий у зовнішньому середовищі, тому ним можна заразитися лише в місцях скупчення людей.эх

Як не передається вітрянка

Вітрянка не передається через третіх осіб, не передається з одягом, іграшками, постільними приладдям, посудом, якщо пройшло багато часу з тих пір, як хворий контактував з ними.  

Період заразності

 Інкубаційний період складає від 8 до 21 дня. У дітей в середньому становить 14 днів, у дорослих – 16. Після інкубаційного періоду з’являються перші симптоми. За два дні до їх появи хворий стає заразним для інших.

Період заразності продовжується протягом всієї фази появи висипу. Він закінчується через 3-5 днів після зникнення бульбашок висипки.

Симптоми

Ознаки вітрянки проявляються після закінчення інкубаційного періоду. Початок захворювання зовні нагадує гостре респіраторне захворювання. До перших ознак належать такі:

  • головний біль, біль у горлі, біль у м’язах;
  • втрата апетиту;
  • дратівливість, перепади настрою;
  • збільшення лімфовузлів.

В 1-2 дні після появи перших клінічних ознак виникає висип.Висипання супроводжуються лихоманкою. Ці симптоми взаємопов’язані. При високій температурі (до 39 °С) висип більш рясний. З появою нових плям лихоманка посилюється.

Висипання виникають на всьому тілі. Перші елементи вітрянки зазвичай з’являються на тулубі, потім на кінцівках, потім на обличчі і волосистої частини голови. У дітей висипання може бути у роті. На долонях і стопах висип зустрічається рідко, в основному при важкій формі захворювання.

Перші елементи висипу зазвичай з’являються на тулубі, потім на кінцівках, обличчі і волосистої частини голови.

Висип включає три види елементів, які з’являються послідовно: спочатку червоні плями, потім горбки, що нагадують комариний укус (папули), і, нарешті, бульбашки з прозорою рідиною (везикули) з червоним обідком запаленої шкіри. Після дозрівання везикули лопаються. На їх місці утворюються виразки, потім кірочки, які відпадають. Період від утворення плямочки до появи скоринки займає 1-2 дні, повне загоєння – від 2 до 3 тижнів. Висипання зазвичай свербить, інфекція при розчухуванні поширюється. Щоб це запобігти, призначають обробку бульбашок зеленкою і Фукорцином, іноді показані антигістамінні препарати.

Вітряна віспа протікає по-різному. В одних пацієнтів нові елементи висипки перестають виникати через 2 дні, в інших з’являються протягом 9 днів. Зазвичай на 5-8-й день захворювання у пацієнта не залишається свіжих плям.

Відмінність симптомів у дорослих і дітей

У дітей і дорослих вираженість симптомів розрізняється. У ранньому віці вітрянка переноситься відносно легко. Імунна система зрілої людини чинить опір більш активно. Це проявляється у головних болях, ознобі, високій температурі, слабкості, запамороченні. У дорослих з’являється висип в останню чергу, погано гоїться. Її супроводжує сильний свербіж, після розчісування залишаються шрами, часто виникають ускладнення.

У дорослих, які перенесли вітрянку в дитинстві, при ослабленні імунної системи може з’явитися вторинна форма хвороби. Її ще називають оперізувальним лишаєм.

Зазвичай діагноз ставиться на підставі характерних симптомів – температури і висипу. Щоб уточнити збудника захворювання, призначається аналіз крові.

Ускладнення

Більшість дітей переносить вітрянку в легкій формі. Важка форма частіше зустрічається у дорослих. Вона супроводжується рядом ускладнень:

  • пневмонія;
  • стоматит;
  • отит;
  • енцефаліт;
  • гепатит;
  • запалення м’язів, суглобів;
  • інфекційні ураження шкіри при розчісуванні бульбашок.

Профілактика

Щоб убезпечити себе, необхідно уникати місць, де можна заразитися вітрянкою: зон масового скупчення людей, лікарень, дитячих садків у період карантину на вітряну віспу. Хворий повинен лікуватися в окремому приміщенні, користуватися індивідуальними предметами побуту, посудом. Оточуючі його люди повинні посилити заходи гігієни, щоб їм не передалося захворювання.  

Дітям від 1 року до 13 років, які раніше не хворіли на вітрянку і не були щеплені від неї, показана вакцинація препаратом Варилрикс або Окавакс. Ці засоби можуть використовуватися для екстреної профілактики протягом 72 годин після контакту із зараженим. Якщо з моменту зараження пройшло більше часу, вакцина може виявитися неефективною. Після своєчасного введення препарату формується стійкий імунітет, який може зберігатися до 20 років.

Лікарі вважають, що цією інфекцією краще перехворіти в дитинстві – переноситься легко, а шрами на обличчі і інші наслідки вітрянки минають самі без додаткового медичного втручання.

Центр превентивної медицини ТМО

(с) 2024

Запис до лікаря