Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

09.12.2019

Що треба знати про цукровий діабет

Цукровий діабет перебуває в зоні особливої уваги ООН. У резолюції ООН від 20.12.2006 р., зокрема, зазначено: «Діабет призводить до тяжких ускладнень, що створює велику загрозу для особистості, сімей, країн, всього суспільства та серйозно ускладнює можливість досягнення узгоджених на міжнародному рівні цілей розвитку, включно з цілями розвитку «Декларації тисячоліття». Тривогу викликає насамперед той факт, що у світі кількість хворих на цукровий діабет щороку значно збільшується, щорічний приріст становить 3,2 — 3,5%. І це при тому, що чисельність населення України невпинно зменшується.

Державна програма «Здоров’я-2020: український вимір» охоплює багато важливих завдань, із якими повинна впоратися система охорони здоров’я, і зокрема ендокринологічна служба.

Захворювання в усьому світі носить характер епідемії. Сьогодні цукровий діабет нарівні з атеросклерозом і раком входить до трійки хвороб, що призводять до інвалідності та смерті. Натомість багато хто навіть не підозрює, що має цукровий діабет, а пізня діагностика тягне за собою ускладнення захворювання.

Існує стале, але подекуди хибне, поняття, що на цукровий діабет хворіють тільки люди, які полюбляють вживати в їжу солодке. Але це далеко не так.

Деякі звички та вподобання, які не відносяться на перший погляд,  до шкідливих можуть призводити до виникненню діабету, особливо другого типу.

Ось деякі з них, які найбільш поширені  і можуть призвести не тільки до зайвих кілограмів у вазі, але і до порушення обміну речовин в організмі і,  як наслідок , до цукрового діабету.

Рекомендації дієтологів протягом доби  випивати приблизно два літри рідини не включають споживання пакетних соків або газованої води. Мова здебільшого про чисту воду, а не про напої, що містять багато простих вуглеводів та консервантів, часте вживання яких врешті решт призведе до збою в обміні речовин, а в перспективі – до цукрового діабету.

Багато розмов точиться навкруги питання: «Снідати чи ні?». Вчені вже довели, що несвоєчасне вживання їжі в ранковий час змушує організм реагувати порушенням рівня інсуліну та цукру в крові, а в майбутньому призведе до необхідності вносити корективи за допомогою лікарських засобів.

Багатьом  притаманна звичка все заїдати хлібом, іноді навіть картоплю, каші, макарони, вареники, тощо. Сам по собі хліб не шкідливий, особливо випечений із цільнозернового борошна і в помірній кількості. Але якщо споживання хліба не обмежується в кількості, то це призводить до підвищення рівня цукру в крові, що спонукає до посиленної роботи підшлункової залози для приведення показників цукру до норми. Систематична робота залози в такому режимі призведе до збоїв  її функції.

Крім того  багатьом людям притаманна  пристрась до так званого фаст-фуду. Це уподобання  призводить до збільшення маси тіла через надлишковий вміст у такого роду їжі консервантів і солі. Все це підвищує ризик розвитку цукрового діабету.

Сучасний ритм життя не завжди дає змогу дотримуватися порад лікарів щодо режиму харчування, особливо до своєчасного  вживання їжі ввечері, після роботи. Тому часто людина вечеряє в пізній час, після чого зразу лягає спати.

Ця, нібито невинна, звичка дуже скоро дається в знаки, тому що  всі процеси в організмі  пізнього часу переходять в режим повільної функції, а вживання їжі в такий період порушує природню секрецію інсуліну, що в перспективі загрожує розвитком діабету. Тому лікарі радять вечеряти не пізніше, ніж за три години до сну.

Здоров’я – це перегляд щоденних звичок і оцінка того, наскільки вони корисні. Треба робити висновки і змінювати повсякденну поведінку, яка може бути причиною хвороби. Запобігти хворобу легше, ніж все життя її лікувати.

(с) 2024

Запис до лікаря