Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

04.09.2019

ПАМ’ЯТКА ПРО КІР

В Україні всі регіони повністю забезпечені якісними та безоплатними вакцинами проти кору. Однак показники щеплюваності населення залишаються низькими, що створює небезпеку санітарно-епідемічному стану в Україні. Загалом в Україні за два роки захворіли на кір близько 115 тис. людей, з них 39 померло через ускладнення. А з грудня 2018 року до 09 серпня 2019 року на кір захворіло 57107 людей, в тому числі 26910 дорослих і 30197 дітей, від ускладнень померли 18 людей.

 ПАМ’ЯТКА ПРО КІР

Кір – це надзвичайно заразне гостре інфекційне захворювання, яке найчастіше вражає дітей. Але можуть захворіти і дорослі, які не хворіли у дитинстві. Хворобу викликає специфічний  вірус.

Захворювання характеризується високою температурою, кашлем, нежитем, запаленням очей, характерним  висипом на шкірі.

Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом під час безпосереднього контакту (розмова, кашель, чхання) і, що дуже небезпечно, – хвора людина є заразною за 4-5 днів до появи висипу на шкірі, тобто ще в інкубаційному періоді.

Інкубаційний період (період від моменту зараження – до появи симптомів хвороби) складає від 8 до 21-ї доби.

Кір починається як звичайне гостре респіраторно-вірусне захворювання (кашель, нежить, підвищення температури, загальне нездужання тощо).

На третю – четверту добу хвороби на слизовій оболонці  ротової порожнини з’являються крапкові плями. Загальний стан хворого погіршується: виникає головний біль та біль у м’язах, сльозотеча, світлобоязнь.

На четверту – п’яту добу хвороби з’являється  висип – спочатку на шкірі голови та обличчі. Наступного дня висип поширюється на тулуб, ще через день – на руки й ноги. В період появи висипу стан людини  погіршується.

Якщо не виникли ускладнення, то із четвертого дня від початки висипу наступає поліпшення стану та поступове одужання.

Хворому необхідно перебувати весь час під наглядом лікаря для запобігання ускладнень (іноді – дуже важких) та надання своєчасної медичної допомоги.

Найпоширенішими ускладненнями кору є бронхіт, пневмонія (запалення легень), енцефаліт, менінгіт ( запалення мозку та його оболонок), запалення вуха та інші. Найважчі ускладнення можуть призвести до інвалідності або смерті.

Специфічного лікування кору не існує.

Єдиним дієвим заходом попередження захворювання на кір є щеплення, яке здійснюється спеціальною вакциною проти кору!

ДУ «Центр превентивної медицини МВС»

(с) 2024

Запис до лікаря