Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

28.11.2023

Санаторно-курортне лікування як компонент терапії

Санаторно-курортне лікування – важливий компонент терапії будь-якої спрямованості. Перебування в місцевості з певними кліматичними умовами, а також комплекс фізіотерапевтичних та бальнеологічних методів лікування дозволяють з найкращими результатами завершити курс попереднього лікування, запобігти загостренню хронічних захворювань, а також загалом зміцнити здоров'я, покращити самопочуття та зовнішній вигляд людини. Санаторно-курортне лікування включає лікувальні, профілактичні заходи, є невід’ємною частиною реабілітації пацієнтів не тільки фізичної, але і психологічної, що має надважливе значення у воєнний час.

Санаторно-курортне лікування поєднує фізіотерапевтичні методи, бальнеологічні, тобто лікування мінеральною водою, дієтотерапію, фізичну реабілітацію та ​​масаж. При цьому всі процедури проводяться в умовах курортної зони, перебування в якій вже благотворно впливає на стан людини, а також сприяє відновленню фізичних сил та психологічної рівноваги. Треба зазначити, що майже немає таких захворювань, при лікуванні яких не користуються можливостями цього методу.

Медичні реабілітаційні центри (далі МРЦ) МВС України є закладами охорони здоров'я, що забезпечують надання послуг лікувального, профілактичного та реабілітаційного характеру.

МРЦ створені для лікування захворювань органів кровообігу («Хутір Вільний» м.Київ), травлення та ендокринної системи («Перлина Прикарпаття» м.Трускавець; «Миргород», «Шаян» Закарпаття),  хвороб нервової системи («Кремінці» Прикарпаття), опорно-рухового апарату («Південний Буг» м. Хмільник; «Синяк» Закарпаття), органів дихання нетуберкульозного характеру («Кремінці» Прикарпаття), жіночої статевої системи, шкіри («Південний Буг» м. Хмільник), нирок, сечовивідних шляхів («Перлина Прикарпаття» м.Трускавець) тощо.

З метою удосконалення системи відновлювального лікування (медичної реабілітації) у санаторно-курортних закладах останнім часом утворені реабілітаційні відділення для хворих різного профілю: для лікування хворих, які перенесли інфаркт міокарда, хронічних захворювань органів дихання, ускладнень на тлі цукрового діабету, для лікування осіб, які перенесли вірусні гепатити, мозкові інсульти, оперативні втручання на органах травлення, магістральних судинах серця, з наслідками опіків, вогнепальних та мінно-вибухових травм,  тощо.

У виборі санаторію можна керуватися як рекомендаціями спеціалістів, так і власними уподобаннями, але заключне слово залишається за лікуючим лікарем, тому що  при виборі санаторію треба врахувати не тільки показання до лікування, але й протипоказання з боку інших органів та систем організму.

 

(с) 2024

Запис до лікаря