Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

18.10.2023

Травма свідка, та як допомогти собі та близьким з нею впоратись

Травма свідка – це психологічне та емоційне переживання, яке виникає після свідчення або спостереження подій, які були травматичними або стресовими. Під час війни майже неможливо почуватися в безпеці. І навіть, якщо ми знаходимося в більш спокійних регіонах або за кордоном, однаково тою чи іншою мірою можемо травмуватися подіями, про які читаємо в новинах або при перегляді  відеоматеріалів.

Психологи «травмою свідка» називають стан людини, яка, не будучи безпосереднім учасником події, тяжко її переживає й може відчувати стрес, тривожність, депресію та інші психологічні проблеми. Такий тривалий стрес виснажує людину як психологічно, так і фізично. Наслідки можуть бути досить важкими, все залежить від вміння людини адаптуватись до стресової ситуації, від готовності сприймати інформацію. Можуть з'являтися страхи, тривога, порушення сну, може з'явитись оніміння (коли людина наче завмирає, йде в свій внутрішній світ і відсторонюється навіть від побутових справ, перестає взагалі відчувати якісь емоції, починає менше контактувати з оточенням).

Як зрозуміти, що у вас травма свідка?

Фахівці зазначають, що у цьому психологічному стані по-перше виникають емоції: переживання, сльози, відсутність концентрації, відчуття безсилля, злість, смуток, емоційні спалахи, тривога, відчуття провини, заціпеніння, нудота, тремор, головний біль, розлади харчової поведінки, нервові тіки, утруднене дихання. З часом травмована людина стає емоційно неврівноваженою: її хитає від пригніченого стану до агресивного, або навпаки.

Що з цим робити та як змусити себе рухатись далі?

Перш за все, потрібно звернути увагу на інформацію, яку ми читаємо, або переглядаємо з відео чи фото, не заглиблюватися у подробиці трагедії.

- Людині, яка все ж пережила сильні емоції, радимо виговоритись, не закриватись в собі.

- Не менш важливо потурбуватись про харчування та здоровий сон, який дає перепочити мозку і організму в цілому.

- Піклування про тіло. Допоможуть дихальні вправи, йога, будь – які усвідомлені фізичні навантаження. Спробуйте знайте людину, з якою можете проговорити подію, яка вас вразила, - це дуже важливо. Якщо вам складно говорити про це з рідними, можна звернутися до психолога.

Варто зазначити, що травма свідка може стати причиною ревматизації та викликати болючі спогади про минулі втрати та травматичні події. Тому, якщо  відчуваєте щонайменшу потребу в психологічній допомозі, зверніться до фахівця.

(с) 2024

Запис до лікаря