Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

21.06.2023

Психотерапевтичні заходи у вигляді корекції обсесивно-компульсивних розладів в умовах війни

Я ніколи не хотіла помирати… Навпаки – завжди цього страшенно боялася… Тепер коли почалася війна, взагалі не можу позбавитися від цього нав'язливого страху, також добавились і інші страхи…записано зі слів пацієнтки Марії, (ім'я змінено),  яка страждає від ОКР. Психологами ДУ "ТМО МВС України по Кіровоградській області" постійно проводиться робота з корекції психічних  розладів таких, як обсесивно-компульсивний розлад, що виникає у деяких пацієнтів, як реакція на головну подію сьогодення в нашій країні – війну.

Обсесивно - компульсивний розлад (ОКР) – стан, у якому до людини періодично приходять нав'язливі думки або дії з метою зняття відчуття тривоги та напруженості, вони набувають стереотипного характеру і практично завжди викликають у пацієнта тривогу.

Життя з цим діагнозом перетворюється на пекло, в якому панує свій буденний розпорядок: нав’язливі думки (обсесії) доводять людину до стану паніки, яку на короткий час можна зупинити ритуалами (компульсіями):

  • шість разів перевірити чи складена тривожна валіза на випадок того,що довгий час доведеться бути в бомбосховищі чи взагалі «прилетить» – і відчувати, що досі не все склали і може знадобитись щось, чого там немає…
  • тричі перевірити, чи замкнені двері, та вимкнений газ, світло і все одно не позбутися неспокою, нервово стискаючи ключі в кишені…
  • нервово перечитувати новини для того, щоб заспокоїтись, що все гаразд, чи включений додаток з картою тривог…
  • кожного разу читати молитву, щоб позбутися відчуття паніки при побутових голосних звуках, які нагадують сигнали тривоги або звук мотору літака чи дрона…

Панічні атаки, які є одним з симптомів обсесивно-компульсивного розладу, відрізняються тим, що є ірраціональними: виживанню нічого не загрожує.

Основним немедикаметнозним методом лікування тривожного розладу є когнітивно-поведінкова терапія. Людина з ОКР перебуває у постійному пошуку однозначної відповіді, розв’язання дилеми, і кроком до видужування є прийняття життя з невизначеністю, вміння витримувати емоційний дискомфорт.

Головним завданням психолога є навчити пацієнта не викинути з голови запитання, а дозволити йому існувати поруч з собою, проте не давати можливість захопити контроль над поведінкою. Всі люди різні і по-різному реагують на одну й ту ж подію і при потребі варто звернутись до такого спеціаліста, який допоможе покращити Вашу якість життя, віднайти віру у майбутнє і Ваш потенціал для вирішення будь-якої проблеми.

(с) 2024

Запис до лікаря