Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

02.05.2023

Використання в роботі психологів методу казкотерапії

Сучасний світ сповнений болю, розчарування, втрат, смутку. Ми всі страждаємо від того, що зараз відбувається у нашій країні. Хтось страждає від того, що знаходиться у поганих відносинах з рідними, друзями. Хтось не може налагодити спільну мову з колегами. У когось особисте життя перетворилося на пекло через війну.

Казкотерапія – лікування казкою. Головною частиною будь - якої казки є метафора. Використовуючи метафоричні ресурси казки, це нам дозволить  розвинути самосвідомість і побудувати особливі рівні взаємодії один з одним.

Казкотерапія для дорослих – це метод психологічної корекції для тих, хто готовий розібратися в собі, розкрити свій внутрішній світ і не боїться творити. Інструментом цієї терапії виступає казка, що дозволяє на прикладі героїв простежити особливості поведінки і вчинків, розібрати конкретну життєву ситуацію. Казки люблять слухати не тільки діти, але  і дорослі, тому що це добрий світ фантазій і необмежених можливостей. В житті не кожна ситуація може закінчуватись так, як нам би хотілося. Якщо скористатися методом казкотерапії, успішний результат виходу з тієї чи іншої ситуації не змусить нас довго чекати. Казкотерапія дієва як в корекції поведінки, так і при діагностиці. Вона також є психологічним методом, що допомагає знайти вихід з багатьох ситуацій: усунути страхи, образи, знизити рівень тривоги, позбутися від нав'язливих фобій. Ми можемо дізнатися, що зараз турбує людину і допомогти знайти вихід із ситуації, що склалася. Допомогти прийняти себе, контролювати спалахи агресії, розуміння з боку рідних, друзів, колег, усвідомлення своїх сил, ресурсів у вирішенні проблем, впевненість в тому, що вихід з будь - якої ситуації є завжди.

Психокорекційна казка – це вид історій, спрямованих на корекцію певної психологічної проблеми, які підходить для роботи як з дорослими, так і з дітьми. В першу чергу за допомогою історії  демонструється неефективний стиль поведінки, а потім вказує на альтернативні шляхи розвитку ситуації. Для цього можна використовувати  як події повсякденного життя, так і абсолютно вигадані ситуації. Тексти казок  викликають інтенсивний  емоційний резонанс у дорослих. Персонажі казок звертаються одночасно до двох психічних рівнів людини: до рівня свідомості і підсвідомості, що дає особливі можливості при комунікації. Казки описують глибинний людський досвід проходження життєвих криз та подолання страху. Вони дають людині опору в ситуаціях  невизначеного емоційного досвіду та готують її до кризових переживань, також містять інформацію про визначений тип дезадаптації та особи проживання визначеної кризи. Вона дає можливість відреагувати на емоції, виявити внутрішні конфлікти і складнощі.

Таким чином, робота сучасного психолога включає в себе  вміння працювати та використовувати  нові методи, до яких можемо віднести метод казкотерапії. Найбільш ефективним є застосування даного методу в психологічній практиці з метою діагностики, прогнозування, профілактики, корекції та комунікації особистості.

(с) 2024

Запис до лікаря