Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

15.03.2023

Впровадження сучасних видів реабілітації для постраждалих від війни та ветеранів ЗСУ

На базі ДУ «ТМО МВС України по Кіровоградській області» були заплановані та проведені 14.03.2023 заходи у вигляді впровадження сучасних видів реабілітації для постраждалих від війни та ветеранів ЗСУ.

рпоарпорарпаНа війні в Україні багато її героїв отримують поранення різного ступеня важкості. Звичайно, їм надається перша медична допомога та лікування у військових госпіталях та спеціалізованих медичних закладах. Але дуже важливе значення має також і наступна реабілітація військовослужбовців для повного відновлення їх функцій та можливості повноцінно працювати й жити в суспільстві. Мається на увазі не лише фізична і психологічна реабілітація, але і повноцінне повернення з війни у мирне життя. Які види реабілітації існують в Україні сьогодні та які з них впроваджуються на базі нашого закладу. Список методів досить великий: фізична реабілітація, ерготерапія, ігрова, спортивна, родинна, бізнес-реабілітація, освітня, соціальна, енімал-реабілітація, дружня та т.ін.

Фізична реабілітація військовослужбовців після поранень потребує тривалого часу, який може тривати від 1-2 до 5-6 місяців і більше. Таке реабілітаційне лікування спрямоване на відновлення організму після завершення гострого періоду та часто дозволяє уникнути первинної інвалідності чи перешкодити подальшому погіршенню стану. Адже наслідки поранень та тривала прикутість до ліжка з обмеженням рухливості призводять до атрофії та ослаблення м’язів, формуються контрактури, які не дають можливості повноцінно рухатись. Це дуже важливе завдання, без якого неможливе повноцінне повернення військовослужбовця до мирного життя. В нашому закладі ми використовуємо сучасні методики фізичної та психологічної реабілітації. Пацієнти з допомогою ЛФК можуть відновлювати та покращувати свій фізичний стан після травм.

Також ці заняття створюють позитивний емоційний фон та підсилюють готовність та результативність психологічної реабілітації.

Тисячі бійців повертаються у мирне життя без адаптаційного періоду - після пережитих жахів, з поламаною психікою, нічними кошмарами і нездатністю продовжувати звичайне життя, і часто їх історії закінчуються цілковитим розчаруванням у всьому, що відбувається навколо. Як підсумок – безліч бійців з надломленої психікою можуть стати новим "втраченим поколінням". У нашій медичній установі ми використовуємо сучасні методи реабілітації. Допомогу надають висококваліфіковані фахівці, підбираючи програми реабілітації з урахуванням індивідуальних особливостей кожної окремої ситуації. Персоналізація програм дозволяє у максимально стислі терміни провести роботу щодо запобігання розладам особистості та деформаціям соціальних функцій.

Для реабілітації військових ми застосовуємо:

  • методи групової терапії;
  • тренінги;
  • індивідуальна робота із спеціалістами;
  • додаткові заняття (арт терапія та ін.).

Комплексний підхід до реабілітації військовослужбовців дозволяє побудувати заново соціальні навички, усунути фіксацію на пережитих подіях та набутому з їхньої причини стані, налагодити нові соціальні контакти, відновити когнітивні та комунікативні функції.

Насамперед психологічна реабілітація потрібна для нормалізації їхнього психічного стану. Вона складається з найдрібніших елементів і результатом такої роботи стає цілісний “пазл”, нова картина світу, яка вже ніколи не буде колишньою, довоєнною, але дозволить жити. Робота психологів спрямована на відновлення цілого комплексу втрачених або деформованих психічних функцій, гармонізацію Я-образу при отриманні фізичних травм та спричинених ними змін у тілі та світовідчутті. Повернувшись з зони бойових дій, українські захисники просто соромляться свого стану, замикаються в собі, не хочуть бачити і приймати проблему. У таких ситуаціях реабілітація може тривати довго. Головне завдання близьких, рідних, друзів – допомогти постраждалому зробити перший крок. Тільки прийняття проблеми та розуміння необхідності її якнайшвидшого вирішення принесуть швидкий позитивний результат.

Психологічні травми можуть завдати набагато більшої шкоди, ніж фізичні каліцтва. Як правило, вони приховані, не показані назовні, їх переживають самостійно, з кожною миттю лише посилюючи ситуацію. У цьому їхня складність і небезпека. Надання допомоги людині, яка постраждала в процесі захисту країни – це наш обов’язок.


Сьогодні у нашому закладі є необхідні інструменти для боротьби з посттравматичним стресовим розладом та проведення ефективної реабілітації військовослужбовців, які можуть зв’язатися з нами для первинної консультації та отримання рекомендацій щодо подальших дій. Це необхідність, адже від здоров’я наших військових залежить їхнє майбутнє, їхнє щастя, здоров’я та сила нації.

(с) 2024

Запис до лікаря