Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

07.03.2023

Метафоричні асоціативні карти як інструмент психокорекції та профілактики посттравматичних стресових розладів

Психологи центру ПД та ППВ в своїй психопрофілактичній та психокорекційній роботі з військовими ЗСУ, НГУ та поліцейськими використовують асоціативні метафоричні карти.

Метафоричні асоціативні карти відносять до проективних методик, що підіймають з глибини нашої підсвідомості несвідомі враження, які визначають нашу реакцію на ті чи інші життєві ситуації. Викликають різні асоціації з життя, які відклалися в пам'яті, зачепили почуття людини. Допомагають озвучити свої справжні почуття і переживання, встановити контакт з людиною.

Метафоричні карти застосовуються для пошуків вирішення актуальних проблем, для створення відповідної обстановки, для справжнього  глибокого міжособистісного контакту. Вони можуть використовуватися для проведення групової чи індивідуальної роботи,  роботи  з втратою, травмою та наслідками психотравми.

Використання цього інструменту надає можливість працювати відразу з емоційною, ментальною та тілесною сферою.

Етика терапії наказує, що перш ніж безпосередньо підійти до больової точки й аналізувати її, слід якийсь час попрацювати над створенням атмосфери взаємної довіри, визначити рівень самооцінки, комунікативні ресурси клієнта.

Психологи  Центу в роботі з військовими використовують метафоричні асоціативні карти тому, що це універсальний психологічний інструмент, який апелює до підсвідомості людини і використовується як для психокорекції  так і для психотерапії. Також  МАК:

  • створюють атмосферу безпеки і довіри;
  • допомагають висловити думки;
  • сформувати їх і конкретизувати повідомлення;
  • крім полегшення словесного вираження емоцій, карта сама несе в собі якийсь емоційний заряд.

(с) 2024

Запис до лікаря