Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

08.02.2023

Практичними психологами проведено профілактичне заняття на тему «Панічні атаки в умовах війни. Техніки самодопомоги для бійців»

Практичними психологами центру ПД та ППВ проведений комунікаційний захід у вигляді профілактичного заняття на тему: «Панічні атаки в умовах війни. Техніки самодопомоги для бійців».

Дванадцятий місять поспіль наша психіка під пресом небувалого навантаження. Чимало людей стикаються не просто зі страхом, а з панікою. Може здаватися: «серце не витримає», «втрачаю свідомість», «божеволію»,  «задихаюсь». Людина дезорієнтована в просторі, не відчуває тіло, може бути в ступорі.

Паніка – це тимчасове переживання надто сильного почуття страху, яке детермінує некеровану та нерегульовану поведінку. В основі паніки лежить страх, тривога, що виникає як результат переживання безпорадності перед реальною або уявною небезпекою, прагнення будь – яким шляхом піти від неї замість того, щоб боротися з нею.

Бойова обстановка створює сприятливе підґрунтя для розвитку панічних настроїв. Цьому сприяють раптові, несподівані дії противника, його інтенсивні вогневі удари, надмірна стомленість, перенапруження, розповсюдження деморалізуючих чуток, настроїв, відсутність інформації щодо близьких.

Слід зазначити, що на відміну від інших реакцій на стрес, панічна атака може виникати без видимих причин, або в таких ситуаціях, коли людині, здавалося б немає через що нервувати або лякатися. Швидкість, з якою вони наростають, їх сила і те, що залученим виявляється все тіло, лише загострюють відчуття страху і безпорадності. Справа в тому, що тривале нервово – емоційне навантаження може спровокувати тривожний стан з рядом супутніх симптомів: прискорене серцебиття, зловісне передчуття чогось недоброго. Військовий в цьому стані може здаватися пригніченим, розгубленим.

Панічна атака (далі - ПА) у піковому стані викликає у людини бажання пошуку безпечного місця і комфортного положення тіла. При погіршеному  стані  людина потребує допомоги оточуючих, адже сама не здатна впоратись із поганим самопочуттям, тривогою  та жахом за своє життя, тож потребує допомоги. 

Як розпізнати ПА:

Прискорене серцебиття, відчуття нестачі повітря, запаморочення, нудота, пітливість або озноб, тремтіння, втрата контролю над собою, оніміння або поколювання в кінцівках, біль в грудях, страх померти.

Профілактика ПА:

Щоб запобігти ПА, можна спробувати розібратися в причинах стресу, не зловживати кофеїном, алкоголем, психостимуляторами, не обмежувати щоденну активність, щодня робити дихальні вправи, регулярно займатися спортом, слідкувати за харчуванням, повноцінно спати. Якщо не попереджувати такі напади, вони можуть траплятися по декілька разів на тиждень, а то й на день. Коли людина протягом певного часу стикається з кількома панічними атаками, то це вже є панічний розлад.  Панічні атаки можуть розвинутись у фобії чи обсесивно-компульсивний розлад, тому їх не можна ігнорувати.

Допомога при панічній атаці:

-    запропонуйте людині знайти комфортне для неї положення;

-    потрібно опанувати дихання. Можна запропонувати людині дихати в паперовий (або будь-який інший) пакет. Дихання має бути повільним, а пакет ізольованим від потрапляння в нього повітря ззовні. За відсутності пакету можна використовувати притиснуті до обличчя долоні;

-    навіювання спокою через відчуття спокійного пульсу. Візьміть людину за руку і покладіть його пальці на свій зап'ясток, щоб він міг відчувати ваш спокійний пульс;

-    опитування щодо відчуттів, концентрація на тілесних відчуттях (в кінцівках), контроль над відчуттями;

-     прогресивна м'язова релаксація;

-     уявна мандрівка до позитивних вражень;

-     стимуляція біологічно активних точок;

-     помірне фізичне навантаження;    

-     відпочинок у спокої.  

В психологічному відношенні панічний розлад залишається одним з найбільш обтяжливих хворобливих станів. Незважаючи на те, що вегетативні прояви не є небезпечними для життя і здоров'я, подальше повторення нападів веде до зростання рівня тривожності, погіршуючи якість життя людини, зменшуючи її здатність до соціальної адаптації.

Кожен з нас час від часу тривожиться. І це нормально. Тоді, коли тривога проявляє себе повторюваними нападами паніки, а основним механізмом копінгу для подолання тривоги стають уникнення та втеча – це може слугувати причиною для звернення за допомогою до фахівців. Першим кроком на  шляху подолання панічного розладу є усвідомлення необхідності звернення за фаховою допомогою. Потрібно звернути увагу, що панічні атаки – це проблема, яка піддається коригуванню і чим раніше почати з нею працювати, тим менші наслідки вона може мати.

При паніці людина сама повинна намагатися з цим боротись, при панічній атаці людина повинна звернутися за допомогою до фахівця (психолога або лікаря, який проведе діагностичне обстеження, при панічному розладі людина звертається до психіатра).

(с) 2024

Запис до лікаря