Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! В наявності путівки в МРЦ МВС "Хутір Вільний", "Кремінці", "Миргород" за інформацією звертатися за телефоном +380662848901

01.02.2023

Проведені консультації та психокорекційні заняття на тему: «Війна в тилу: як зберегти подружні відносини в сім’ях військовослужбовців»

На базі  ДУ "ТМО МВС України по Кіровоградській області" проведені комунікаційні заходи у вигляді консультацій та психокорекційних занять на тему: «Війна в тилу: як зберегти подружні відносини в сім’ях  військовослужбовців».

Повномасштабна війна Росії проти України кардинально змінила життя всіх українців. Події, які відбуваються протягом останніх місяців, вплинули на усі сфери життя людей, у тому числі на стосунки. Незважаючи на те, що в умовах війни люди потребують єднання та підтримки, у багатьох людей почали руйнуватися стосунки, у тому числі подружні. Ми старались розібратися з проблемою «Чому люди розходяться під час війни?» та знайти шляхи іі вирішення для сімей військових.

В нинішніх реаліях людям у багатьох сім’ях не вистачає ресурсу на почуття. Любов це дієслово! В стресових умовах стає важко проявляти це почуття, робити маленькі та великі добрі вчинки для своєї другої половини. Через «оголені нерви», коли всередині все «бринить, немов струна», а ситуація невизначеності або безпосередньої небезпеки все триває і триває. Життя змінилося, і тепер багато сил та часу йде на організацію елементарних побутових речей, а на стосунки ресурсу просто не вистачає. Здається, що є «важливіші речі», а «решта» почекає до перемоги.

Особливо гостро відчувають це пари, у яких зараз служить чоловік, а дружина вдома з дітьми або за кордоном.  Причин буває декілька.

  • Ціннісні пріоритети. Вони тепер по-іншому розставляються. Під час війни стає більш зрозумілим, що є головним, а що другорядним у житті. Починають цінуватися речі, про які ми навіть не замислювалися в мирний час. Може статися так, що це різні речі для подружніх партнерів і точок дотику тепер немає.
  • Правда.  Переживання війни робить усіх максимально чесними, такими, як ми є насправді й, інколи, це не та правда, яку ми готові знати про свого партнера. Тому, можливим є розлучення і побудова стосунків з тим, хто має схожі переконання та цінності.
  • Стрес. Зруйнувати стосунки може й різна реакція на стрес. У когось ледь підвищився рівень тривоги, а в іншої людини вже паніка. Хтось думає, як швидше опинитися в безпечному місці, а хтось готується до захисту. Різна реакція інколи заважає подружжю об'єднатися, згуртуватися, підтримати один одного, щоб разом пережити ці складні часи. Кожен залишається наодинці сам із собою і це закономірно веде до поступового розриву стосунків.
  • Злість. У пари з’являються негативні емоції, які скидаються не на ворога (агресора), а одне на одного. Скандали у таких партнерів стають звичним заняттям. Цього треба намагатися уникати.
  • Страх. Жінка часто транслює страх. Це про фрази: „Мені страшно!“, „Я в паніці“, „Нікуди не йди, будь зі мною“. Таке почуття страху передається чоловіку. Коли тил тривожиться, фронт не відчуває впевненості. Важливо зрозуміти, що страшно всім, не наголошувати, а намагатися впоратися зі своїми емоціями та не передавати їх партнеру.
  • Почуття провини. Коли жінка бідкається: „Ти пішов на війну, а я ні“, „Тобі холодно й немає їжі, а в мене все добре“, „Щоб ми були на рівних, я винитиму сама себе“. Такі психологічні удари інколи болісніші за фізичні. Це ослаблює жінку та негативно впливає на чоловіка.
  • Жалість - це руйнівна емоція! „Ти - бідолашка! Як же ти там будеш? Мені тебе так шкода!“ - забудьте ці фрази! Якщо жінка так звертається до чоловіка, то в нього автоматично слабшає внутрішня сила.

У цей складний час жінкам особливо важливо підтримувати чоловіків і навпаки.

Ми сформували кілька порад на базі знань  когнітивно-поведінкової психотерапії, як це можна зробити найкращим чином.

  1. Рутина. Жінки в тилу мають продовжувати робити звичні справи: готувати їжу, прибирати, ходити на роботу, займатись з дітьми. Якщо чоловік знає, що вдома є ця стабільність, йому стає легше та і жінці легше. Дисципліна дає відчуття спокою обом.
  2. Розуміння, що тил - це важливо.  Не потрібно знецінювати свої дії та справи. Навпаки, максимально створюйте комфорт та затишок! Обов'язково мають бути слова, обійми, дзвінки, інтим, молитви, обереги власноруч. Це величезна опора, яку жінки дають чоловікам.
  3.  «Ти важливий для мене!»  Намагайтеся створити простір, де чоловік почувається потрібним та важливим.  Говоріть йому це прямо!
  4.  «Я тебе чекаю!»  Якщо чоловік на фронті, важливо давати йому відчуття, що ви його любите й чекаєте, що він у вас єдиний. За можливості завжди перебувайте на контакті, розмовляйте, не будьте скупі на теплі слова любові та підтримки. Надіслати фото — це одне, а написати від щирого серця, поговорити на різні теми, а не лише про війну, — зовсім інше. Це дуже важливо.
  5. Прості важливі фрази.  «Доброго ранку, Сонечко і тихого тобі дня!»; «Солодких снів тобі, до завтра!» здатні зігріти душу і підтримувати вогник надії, який зігріватиме в холоді,  допоможуть подолати безсонну ніч, щоб вранці мати сили протистояти ворогу.

Темні часи часто допомагають побачити світлих людей, розібратися у собі, віднайти ресурси для того, щоб жити, любити і перемогти заради сім’ї та рідної землі.

Спеціалісти центру ПД та ППВ постійно підвищують свій професійний рівень та пропонують свої послуги з діагностики та психокорекції співробітникам, військовим, членам їх сімей та ін.

(с) 2024

Запис до лікаря